Aláírás Diyarbakir Közönség és Gyermek Könyvtár Studio Vertebra

Találkozó a hagyományos és a modern építészet Studio Vertebra Aláírás: Diyarbakir Nyilvános és Gyermek Könyvtár

Project:Diyarbakir Nyilvános és Gyermekkönyvtár
Építészek:Studio Vertebra
Elhelyezkedés:Diyarbakir, Törökország
Terület:92,354 sf
Fényképek:A Studio Vertebra jóvoltából

Diyarbakir Nyilvános és Gyermek Könyvtár Studio Vertebra

Studio Vertebraaz egyik legfrissebb projektjét – Diyarbakir Köz- és Gyermekkönyvtárát – a délkelet-török ​​legnagyobb városokban – Diyarbakirban nyújtotta be. A projekt mögött meghúzódó terv célja, hogy frissítse a város építészetét, friss levegőt, de a hagyományosan városi építészet által inspirált gyökereit.
A projekt az utcák és az udvar közötti kapcsolaton alapul, pontosabban egy közkönyvtár és egy gyermekkönyvtár által elhagyott központi udvar, amely közös tevékenységi területként szolgál, valamint egy híd a két épület között.

A Studio Vertebra által tervezett Diyarbakir Központ és Gyermekkönyvtár új lélegzetet ad a város építészetének, a Diyarbakir új településének hagyományos építészeti referenciáival inspiráló dizájnja révén.

A Diyarbakir Nyilvános és Gyermek Könyvtár, amely a város új településén helyezkedik el, és amelyet a Studio Vertebra, egy iraki székhelyű design iroda tervez, építészmérnöke Gencer Yalçın, építészmérnök Dilşad Öktem Aslaner, építészmérnök Bahar Yücel és Interior Építész Efe Kağan Hızar; amely építészeti, belsőépítészeti és restaurálási tevékenységét multidiszciplinárisan végzi, hazai és nemzetközi szinten, Diyarbakirban megalapítása óta, a formatervezésben rejlő különbségtételt a városi építészet hagyományos referenciáiról vett inspirációval mutatja.

Courtyard hatás a könyvtártervezésben

A Diyarbakiri Nyilvános és Gyermekkönyvtár kialakításánál a város Surići régió progresszív felépítése ihlette, az utcai udvari viszonyból és a tetőterek használatából. A design két fő programból, a közkönyvtárból és a gyermekkönyvtárból állt, amelyek az udvar közepén helyezkednek el. A kialakított udvar a két épület közös tevékenységi területe, valamint egy tengely, amely összeköti a két fő bejáratot. Ugyanakkor az udvart egy központi kerttel, szökőkúttal és fával tervezték, amely a város hagyományos referenciáin alapul.

A Diyarbakiri Nyilvános és Gyermekkönyvtár építési telkének a telek határáig történő mozgatásával hiányosak voltak a kerti fal és az épület között, és ezeket a hiányosságokat a könyvtár céljaival összhangban játszották gyermek játszóterekként. Az ebből a visszavonulásból származó földet rekreációs térré változtatták, csendes kertekkel, amely elszigeteli a nyilvános helyiség zaját a nyilvános könyvtárban és a könyvtár munkaterületét.

A projektben, ahol az utcai udvar viszonylatából származó progresszív struktúrát és a tetőablakok használatát alkalmazzák, a föld feletti padlón tömeges differenciálódás jött létre, és árnyékos területeket hoztak létre udvarokban és kertekben, míg a második emeletet teraszként használták terület.

Az épület héjában használt két fő anyag hangsúlyozza a tömeghatást; különösen a külső falon előnyben részesített kortizált acél anyagot "intelligens membránként" tervezték, amely a textúrájából és az általuk létrehozott érzésből idézi fel a "Suriçi" területet, továbbá átláthatóvá válik néhány helyen annak érdekében, hogy ne szakítsa meg a vizuális kapcsolatban a szerkezet körül. A Corten acél anyaga a lombkorona területeknek köszönhetően lehetővé teszi a kényelmes kültéri tereket az épületben.

A megközelítési forgatókönyv szerint a Diyarbakir Köz- és Gyermekkönyvtár fő bejáratát olyan módon építették, hogy a héjból a központba húzódjon. Ha kívülről nézzük, a héj átlátszó alapja a mögötte lévő progresszív struktúra, és egy integratív fedő, amely két fő teret, az udvart és a belső kerteket foglal magában.

Az épületben használt másik anyag a természetes kő, amelyet gyakran használnak a Diyarbakir hagyományos építészetében, mint a formatervezés egyik fő anyaga, olyan okok miatt, mint a széles körű használat és a forrás közelsége. Ennek megfelelően, míg a főtömegben a természetes kő nagyrészt előnyben részesített, a homlokzatot körülvevő héjban előnyben részesítették a kortizolt acélanyagot.

Studio Vertebra





Nézd meg a videót: Miskolci Sebész Találkozó

Like this post? Please share to your friends:
Vélemény, hozzászólás?

;-) :| :x :twisted: :smile: :shock: :sad: :roll: :razz: :oops: :o :mrgreen: :lol: :idea: :grin: :evil: :cry: :cool: :arrow: :???: :?: :!: